Θέματα για γονείς

Πριν πάρετε την απόφαση για ένταξη του παιδιού σας στον ασφαλή και φιλόξενο χώρο του Παιδικού Σταθμού "αστεράκια" έχετε υπόψη σας τα παρακάτω :

  • Η ομαλή ένταξη του παιδιού στη σχολική ζωή προϋποθέτει σωστή προετοιμασία του παιδιού από το σπίτι. Εσείς, οι γονείς, θα συζητήσετε και θα ενημερώσετε έγκαιρα το παιδί σας για τις νέες καταστάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Θα πρέπει το παιδί να έχει αποκτήσει θετική εικόνα για τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο.
  • Πρώτα από όλα πρέπει εσείς οι ίδιοι να έχετε θετική στάση απέναντι στο ρόλο του παιδικού σταθμού,να είστε έτοιμοι να δεχτείτε τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας και να δείξετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του να τα βγάλει πέρα στο νέο του ρόλο.
  • Η ένταξη του παιδιού στο πρόγραμμα του παιδικού σταθμού πρέπει να γίνεται σταδιακά ακολουθώντας τους ρυθμούς προσαρμογής του παιδιού

α) πρέπει να προηγηθεί μια απλή επίσκεψη και γνωριμία με το νέο χώρο,

β) έπειτα το παιδί παραμένει στον παιδικό σταθμό με τη διακριτική παρουσία του γονέα,

γ) αργότερα παραμένει μόνο του για όσες ώρες μπορεί να παρακολουθήσει με ενδιαφέρον το πρόγραμμα του παιδκού

δ) τέλος, αφού προσαρμοστεί με τη νέα πραγματικότητα, ακολουθεί όλο το πρόγραμμα του παιδικού.

  • Επίσης πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη στους παιδαγωγούς του Παιδικού Σταθμού "αστεράκια" αφήνοντάς τους να ασχοληθούν με το παιδί και να το προσεγγίσουν κεντρίζοντάς του το ενδιαφέρον με ποικίλες δραστηριότητες.
  • Καταστάσεις άγχους , ανασφάλειας και ανησυχίας από μέρους σας μεταδίδονται και στο παιδί και κάνουν πιο δύσκολη την προσαρμογή του.
  • Το παιδί τις πρώτες ημέρες αναπτύσσει το άγχος του αποχωρισμού και δεν υπάρχει λόγος να το επιβαρύνετε και εσείς με το δικό σας άγχος, τις δικές ανησυχίες και προβληματισμούς.
  • Τέλος,να σας θυμίσουμε ότι η προσχολική ηλικία είναι η σημαντικότερη στη ζωή του ατόμου, αφού, κατά τη διάρκειά της, το παιδί βάζει τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηρίξει αργότερα το σύνολο της γνώσης του.