Προνηπιακό τμήμα

Image

Το πρόγραμμα του προνηπιακού μας τμήματος απευθύνεται σε νήπια ηλικίας από 2 περίπου ως 4 χρονών.

Οι δυο καθημερινές οργανωμένες δραστηριότητες γίνονται τις περισσότερες φορές με τη μορφή παιχνιδιού προσελκύοντας έτσι την προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών.

Στις δραστηριότητες συμμετέχουν όλα τα παιδιά .

Οι παιδαγωγοί της τάξης σέβονται το χαρακτήρα, τις ικανότητες, τις κλίσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.
Όλες οι δραστηριότητες έχουν παιγνιώδη μορφή και είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για τη συγκεκριμένη ηλικία των παιδιών.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του τμήματος περιλαμβάνει:

  • Γλώσσα. Ανάπτυξη του προφορικού λόγου στη γωνιά συζήτησης και παραμυθιού, επισήμανση της σημασίας του γραπτού λόγου και της χρήσης του ως κώδικα επικοινωνίας.
  • Μαθηματικά. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς μετράμε αντικείμενα με τα παιδιά, και μαζί με άλλες δραστηριότητες βοηθάμε τα παιδιά στη χρήση των αριθμών ως σύμβολα και στην κατανόηση τους από το 1 ως το 10.
  • Κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και θεατρικό παιχνίδι χρησιμοποιούνται ως ψυχαγωγικά μέσα και ως εργαλεία μάθησης των νηπιαγωγών στη διάρκεια των δραστηριοτήτων.
  • Επαφή των νηπίων με το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον καθώς και με τον κόσμο των ενηλίκων. Οι επισκέψεις συνδυάζονται με διάφορες δραστηριότητες της τάξης (π.χ. επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, επίσκεψη σε φαρμακείο, φούρνο, μπακάλικο όταν δουλεύουμε κάποιο σχέδιο εργασίας για τα επαγγέλματα).
  • Ψυχαγωγικές εκδρομές για εκτόνωση και επαφή με τη φύση.
  • Πρώτη επαφή με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (παιχνίδια τάνγκραμ, παζλ, μνήμης).
  • Δημιουργική συμμετοχή όλων των νηπίων στις γιορτές της τάξης ( 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου που γίνονται στο χώρο του παιδικού και η χριστουγεννιάτικη και καλοκαιρινή γιορτή που γίνονται στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης).

Τέλος κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα παιδιά δουλεύουν ατομικά πάνω σε επιλεγμένα βιβλία αλλά και ομαδικά σε ομάδες των 4 ή 6 ατόμων κατά τη διάρκεια της εκπόνησης κάποιο σχέδιο εργασίας (project.)